Veganadam.pl
Sprzedający: Jarosław Krawczyk

Olej z krokosza Olinka 250ml

Cena: 21,90
Czas realizacji: 48h
Dostępna ilość: 6
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie lub błędna wartość.

Olej z krokosza znany już w starożytności zwany też „szafranowym” ze względu na piękną czerwień jaką otrzymywało się z płatków kwiatu krokosza barwierskiego. Olej jest tłoczony z nasion tej rośliny. Olej ten słynny jest z ogromnej ilości kwasu linolowego, który stanowi aż 80% jego składu, i którego nasz organizm sam nie wytwarza, trzeba więc dostarczać go w pożywieniu. Dlatego warto po niego sięgnąć i dodać do naszej diety. Tym bardziej, że oprócz kwasu linolowego zawiera inne, potrzebne, zdrowe składniki m.inn. witaminy A i E.

Właściwości zdrowotne:

  • Dzięki dużej zawartości NNKT wspomaga walkę ze „złym” cholesterolem, miażdżycą i chorobami układu krążenia.
  • Stosuje się go w dietach odchudzających i daje doskonałe rezultaty w walce z otyłością brzuszną.
  • Wspiera układ immunologiczny i wzmacnia naszą odporność.
  • Poprawia pracę mózgu.
  • Spowalnia procesy starzenia.
  • Ma działanie wykrztuśne
  • Obniża poziom glukozy we krwi

Olej krokoszowy ma szerokie zastosowanie kosmetyczne. Ze względu na zawarte w nim witaminy m działanie wygładzające skórę i zapobiega jej starzeniu się. Często jest składnikiem kremów i balsamów do ciała. Świetnie sprawdza się jako olejek do kąpieli. Szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Używa się go również jako maskę na włosy, wzmacnia je i odżywia.

W kuchni olej z krokosza można używać do sałatek, sosów, dipów. Da się nim krasić ziemniaki, kasze i kluski. Ma bardzo delikatny zapach neutralny smak. 

Używać na zimno

Płatność z góryCena
Kurier15,00 zł
Inpost13,00 zł

Zapisz się do naszego newslettera!