Veganadam.pl
Sprzedający: Jarosław Krawczyk

Olej z czarnuszki Olinka 100ml

Cena: 21,00
Czas realizacji: 48h
Dostępna ilość: 1
Nie ma wystarczającej ilości produktów w magazynie lub błędna wartość.

Olej z czarnuszki nazywany nazwany „złotem faraonów”, doceniony już w starożytnym Egipcie, odkryty w grobowcu Tutenchamona. Jego drogocenny skład został uznany przed wiekami i dzięki temu używano jako lekarstwo na wiele dolegliwości. Olej z czarnuszki w 85% składa się nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najwięcej jest kwasu linolowego Omega-6, około 25%  kwasu oleinowego Omega-9 i 1% kwas alfa-linolenowy Omega-3.  Poza tym jest bogaty w witaminy A i E, beta-karoten, biotynę, żelazo. Unikatowym składnikiem tego oleju jest tymochinon nadający mu charakterystyczny zapach i smak.
Badania wykazały, że olej z czarnuszki dba o nasze zdrowie w sposób absolutny.

  • Jest świetny w walce z wrzodami żołądka, niestrawnością i refluksem.
  • Poprawia pracę wątroby.
  • Zmniejsza apetyt.
  • Pomaga w walce z przeziębieniami i grypą, wzmacnia odporność.
  • Ma działanie antyhistaminowe, stosuje się go więc w chorobach alergicznych,  astmie, katarze siennym oraz przy alergiach skórnych.
  • Tymochinon zawarty w czarnuszce wykazuje silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz antynowotworowe.
  • Poprawia cholesterol a tym samym przepływ krwi w naczyniach, powala więc uniknąć zawału czy choroby niedokrwiennej.

    Olej z czarnuszki to także wspaniały kosmetyk. Dzięki zawartości witamin A i E zwalcza wolne rodniki czym spowalnia proces starzenia się
    skóry, ujędrnia, nawilża i uelastycznia.

    Czarnuszka ma bardzo charakterystyczny, korzenny, gorzkawy smak, dlatego używa się jej powszechnie jako przyprawy. To samo tyczy się oleju.
    Znajdzie zastosowanie jako dodatek do  twarogów, kaszy, sałatek, sosów i żup. Zyskają niezwykły smak i będą pyszne.

Używać na zimno 

Płatność z góryCena
Kurier15,00 zł
Inpost13,00 zł

Zapisz się do naszego newslettera!